En Verder

Methodiek Preventie & Vroeg signalering schulden

"Voorkomen is beter dan genezen"

"Twee derde van de huishoudens met financiële problemen is niet in beeld bij de financiële zorgverlening", aldus het Nibud rapport uit 2018. Signalen zijn er genoeg, in gedrag maar ook in administratieve systemen van bedrijven en instanties (woningcorporaties, banken e.d.).

In deze 1-daagse PE module nemen we u mee in een effectief stappenplan om schulden in een vroeg stadium op te pakken. In een door het kenniscentrum SHV ontwikkelde methodiek leert u signalen en risicosituaties te herkennen,  deze bespreekbaar te maken, en op een effectieve manier (gedrags)interventies toe te passen om erger te voorkomen, rekening houdend met privacy wetgeving. Het draait hier vooral om de juiste timing waneer wel/niet mensen of doelgroepen te benaderen met een goedbedoeld hulpverleningstraject. Ook maak je in deze module kennis met succesvolle lopende projecten.

Hoe eerder de interventie, hoe groter de kostenbesparing!

Inhoud van de cursusdag

  • herkennen van financieel risicovol gedrag en situaties;
  • herkennen van escalatie momenten in schulden problematiek;
  • privacy wetgeving;
  • interventie strategieën;
  • gespreksvoering: motivational interviewing;
  • doorverwijs mogelijkheden

Een zeer geschikte vaardigheidsmodule voor vrijwilligers, WMO consulenten, budgetcoaches en overige financiële dienstverleners. Met enthousiasme en veel interactie nemen wij u mee in in wat misschien wel de meest belangrijke activiteit is binnen de financiële zorgverlening.

Ervaring van een cursist

"De vakinhoudelijke kennis van de docent, het enthousiasme, humor en goede interactie met de cursisten bezorgden mij een leerzame, maar vooral leuke dag. Boeiend."

Rutger

Data en locatie 2020

Di 30 juni
Meppel
Ma 26 oktober
Meppel
Woe 3 februari 2021
Eemnes
....
...

Tijden en opleidingsduur

1 dag 
09.30 - 16.30 uur

Kosten

279,- (ex Btw) 
inclusief digitaal studiemateriaal
Arrangement (koffie, thee, lunch)
               

Wat je krijgt

  • Certificaat van deelname

Delen