Conflictbemiddeling, ethiek, schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening is conflictbemiddeling: het is schuldeisers tegenover debiteuren. Beiden hebben tegenstrijdige belangen en de schuldhulpverlener is daar om deze belangen te verenigen....... of toch niet, of wel? In de zoektocht naar een win-win situatie moet de schuldhulpverlener/mediator keuzes maken, partijen bevoordelen/benadelen en ethische vraagstukken oplossen. In deze module verdiepen wij ons in de materie van mediation en ethiek. En bekijken schuldregelingen in hoeverre zij voldoen aan een voor beide partijen beste oplossing.

Mediation is een nieuw aspect in de schuldhulpverlening en een integraal onderdeel in de onderhandelingsfase (het 120 dagen model), waarin schuldeiser en schuldenaar overeenstemming moeten zien te krijgen en hun tegengestelde financiële belangen met elkaar in overeenstemming moeten krijgen. In dit proces effent de schuldhulpverlener het pad richting een voor beide partijen bevredigende oplossing voor het financiële conflict dat tussen hen bestaat.

De verdiepingsmodule (1 dag) brengt je de basisbeginselen bij van de mediation, onderhandelingsvaardigheden, de-escalatietechnieken, om gaan met ethische dilemma's, caucussen initiëren en nog veel meer.

Inhoud van de opleiding

  • Basisprotocollen mediation volgens MFN richtlijnen
  • Onderhandelings- en de-escalatie technieken
  • Conflictbemiddeling: tools en handvatten
  • Ethische dilemma's in de schuldhulpverlening

Ervaring van een cursist

" Ik ben anders naar schuldhulpverlening gaan kijken. Budgetcoaching is slechts één aspect van schuldhulpverlening, mediation is zeker zo belangrijk."

Soemintra

Data en locatie 2022

di 25 oktober
Leusden
woe 23 november
Leiden
do 15 december
Leiden
do 15 feb 2023
Leusden

Tijden en opleidingsduur

9 dagen
09.30 - 16.30 uur, inclusief een dag examentraining

Kosten

€ 369 (incl Btw) € 304,96

Inbegrepen: Syllabus basisbeginselen mediation
Arrangement (koffie, thee)

Wat je krijgt

  • Certificaat van deelname: basis mediation

Delen