En Verder

Schuldhulpverlening + stagemogelijkheden

Onze geaccrediteerde en pragmatische beroepsopleiding schuldhulpverlening leidt op tot professioneel schuldhulpverlener én budgetcoach. In deze 10 daagse opleiding nemen we je mee om alle kennis en vaardigheden tot je te nemen die budgetcoaching en de schuldhulpverlening vereist, en ben je klaar om mensen adequaat te helpen met hun vaak uitzichtloze schuldensituatie.

Wij spannen ons na afloop- en goed gevolg van de cursus in om via ons netwerk u te begeleiden naar een leerwerkstage van tenminste om de nodige werkervaring op te doen. Het volgen van de leerwerkstage vergroot jouw kansen op tewerkstelling in de (gemeentelijke) schuldhulpverlening.

Schuldhulpverleners, door ons opgeleid, bieden perspectief en ondersteuning aan mensen om een oplossing te vinden voor hun financiële problemen zonder de rechten van schuldeisers uit het oog te verliezen. Wij benaderen de schuldhulpverlening vanuit de literatuur van de mediation, waarbij conflictbemiddeling een voorname rol speelt. Alle aspecten van de schuldhulpverlening worden belicht, de juridische kant in de vorm van wet- en regelgeving, de financiële kant in de vorm van het bepalen van inkomens- en vermogensposities en de communicatieve kant in de vorm van uitgavenpatronen en gedragsaspecten.

Maar er is meer. Wij bieden tijdens de opleiding optimaal maatwerk, al gelang de leerbehoefte en optimale flexibiliteit al je een dag verhinderd bent. Na afloop van de cursus is verdere verdieping mogelijk o.a. via onze driedaagse module basisbeschermingsbewind. Met het volgen van deze verdieping kun je als zelfstandig beschermingsbewindvoerder aan de slag of als beschermingsbewindvoerder worden ingehuurd door gemeenten.

Wij bieden de opleiding klassikaal aan of als zelfstudie. De cursus volgt de Nen-8048 normeisen en behandelt alle onderdelen van het Kiwa examen. Er wordt afgesloten met het opleidingsexamen van En Verder en een praktijkopdracht, waarna u een certificering van bekwaamheid schuldhulpverlening ontvangt van ons instituut.

De opleiding duurt ± 3 maanden met 1 dag cursus op een doordeweekse dag. De gemiddelde studietijd bedraagt naast de opleidingsdagen gemiddeld 10-12 uur per week. Lesmateriaal bestaat uit het handboek schuldhulpverlening "puzzelen met te weinig stukjes" (270 pagina's), aangevuld met een syllabus (± 200 pagina's). Als naslagwerk is een wettenbundel schuldhulpverlening als optie.

Je wordt opgeleid door professionele docenten, die je weten te enthousiasmeren, te motiveren en je effectief door de actuele en toegankelijk gemaakte lesstof leiden. Opleidingsdagen zijn levendig en interactief, waarin theorie afgewisseld wordt met video, rollenspellen, intervisie, groepsopdrachten en toetsen.

Zelfstudie

Je kunt de opleiding ook als zelfstudie volgen. Dan volg je 4 klassikale dagen, waaronder Dag 1 (kaders), dag 3 (berekening Vtlb), dag 4 (berekening Inkomen) en dag 7 (Invorderings- en verhaalsrecht). In eigen tempo kun je verder de modules doorlopen met behulp van ons lesmateriaal.

Klik hier voor een video over onze opleidingen.

Inhoud van de opleiding

 • Minnelijke en wettelijke schuldhulpverleningstrajecten;
 • Wet- en regelgeving Schuldhulpverlening
 • Preventie- en vroeg signalering;
 • Communicatie: Motivational Interviewing, Mobility Mentoring;
 • Communicatie: Conflictbemiddeling, de-escalatie technieken en mediation;
 • Budgetcoaching en onderhandelingsvaardigheden;
 • Berekeningen Beslagvrije voet, VtlB en afloscapaciteit
 • De complexiteit van inkomensbepaling en financiële tegemoetkoming regelingen;
 • Schulden posities, uitgavenpatronen en vermogensposities bepalen;
 • Invorderings-, verhaalsrecht en beslagprocedures;
 • De Wet gemeentelijke schuldhulpverlening;
 • Stabilisatie instrumenten;
 • Actualiteiten;
 • Basiskennis Wft
 • Examentraining

Locaties

De locaties waar wij trainingen verzorgen zijn onderdeel van het coachhuis. Dit is een landelijke organisatie, die zaalruimtes beschikbaar stelt voor coaching, vergaderingen en beroepsonderwijs. Onze locaties zijn gesitueerd in Hoogeveen, Harderwijk, Leusden, Eemnes, St-Michielsgestel en Leiden.

Ervaring van een cursist

"Zeer praktijkgerichte opleiding. Gedetailleerd worden alle fases uit het schuldhulpverleningsproces gevolgd. Met de mogelijkheid aansluitend praktijkervaring op te doen. Door super motiverende trainers begeleid. Dank je wel!."

Wietske van Buiten-Stavast

Data en locaties 2021

Tijden en opleidingsduur

Aanvangstijden cursusdagen (klassikaal/online)
09.30 - 16.00 uur

Kosten

Klassikaal 10 dagen € 3099 (incl Btw) (€ 2561,16 ex Btw)

Zelfstudie 4 cursusdagen klassikaal € 1549 (incl Btw) (€ 1280,17 ex Btw)

Handboek schuldhulpverlening 2021 € 39,95 ex Btw Examen MC + praktijkassessment € 24,95 ex Btw Optioneel: syllabus (papieren versie 29,95 ex) Gratis: wettenbundel SHV + actualiteiten SHV 2022 (digitaal)

Wat je krijgt

 • Digitale syllabus actualiteiten en wettenbundel,
 • Examen En Verder + certificering
 • Arrangement (koffie, thee, lunch)
 • Opties voor leerwerkstages
 • Lees ook onze leveringsvoorwaarden

Delen