En Verder

Schuldhulpverlening + stagemogelijkheden

Nederland zet zich schrap wat er gaat komen. Men verwacht de komende jaren als gevolg van de corona crisis een enorme toename van aanmeldingen van mensen in grote financiële problemen. En dus kansen voor schuldhulpverleners en budgetcoaches op de arbeidsmarkt. Onze geaccrediteerde en pragmatische beroepsopleiding schuldhulpverlening leidt op tot professioneel schuldhulpverlener én budgetcoach. Na deze 10 daagse opleiding bezit je alle kennis en vaardigheden die budgetcoaching en de schuldhulpverlening vereist, en ben je klaar om mensen adequaat te helpen met hun vaak uitzichtloze schuldensituatie.

Wij bieden na afloop- en goed gevolg van de cursus uitgebreide mogelijkheden het geleerde in praktijk te brengen middels een leerwerkstage van 3 maanden, 4 dagen in de week of 6 maanden, twee dagen per week, waarbij wij trachten dit in de regio van uw woonplaats te organiseren. Het volgen van de leerwerkstage vergroot jouw kansen op uiteindelijke tewerkstelling in de (gemeentelijke) schuldhulpverlening aanzienlijk, maar zij is niet verplicht.

Schuldhulpverleners, door ons opgeleid, bieden perspectief en ondersteuning aan mensen om een oplossing te vinden voor hun financiële problemen zonder de rechten van schuldeisers uit het oog te verliezen. Wij benaderen de schuldhulpverlening vanuit de literatuur van de mediation, waarbij conflictbemiddeling een voorname rol speelt. Alle aspecten van de schuldhulpverlening worden belicht, de juridische kant in de vorm van wet- en regelgeving, de financiële kant in de vorm van het bepalen van inkomens- en vermogensposities en de communicatieve kant in de vorm van uitgavenpatronen en gedragsaspecten.

Maar er is meer. In deze cursus leert u Allegro Basis kennen, het ict ondersteuningsprogramma voor de gemeentelijke schuldhulpverlening en nemen wij je mee in basiskennis op andere werkterreinen van het sociale domein. Na afloop van de cursus is verdere verdieping mogelijk o.a. via onze driedaagse module basisbeschermingsbewind. Met het volgen van deze verdieping kun je als zelfstandig beschermingsbewindvoerder aan de slag of als beschermingsbewindvoerder worden ingehuurd door gemeenten.

Wij bieden de opleiding klassikaal aan of als zelfstudie, aangevuld met online lessen. De cursus volgt de Nen-8048 normeisen en behandelt alle onderdelen van het Kiwa examen. Er wordt afgesloten met het opleidingsexamen van En Verder en een praktijkassessment opdracht, waarna u een certificering van bekwaamheid schuldhulpverlening ontvangt van ons instituut.

De opleiding omvat 10 cursusdagen, 1 dag doordeweeks per week, vakantieperioden uitgezonderd. De gemiddelde studietijd bedraagt naast de opleidingsdagen gemiddeld 10-12 uur per week.

Je wordt opgeleid door professionele docenten, die je weten te enthousiasmeren, te motiveren en je effectief door de actuele en toegankelijk gemaakte lesstof leiden. Opleidingsdagen zijn levendig en interactief, waarin theorie afgewisseld wordt met video, rollenspellen, intervisie, groepsopdrachten en toetsen.

Online in combinatie met zelfstudie

Sommige modules lenen zich uitstekend om in online college vorm te geven. Sommige modules kunnen uitstekend zelfstandig als kennisstof via onze syllabus eigen worden gemaakt. Maar sommige modules, zoals de communicatie lesdagen en berekeningen van het Vtlb/beslagvrije voet, vereisen veel oefeningen, interactie en opdrachten en lenen zich daarom minder voor online of zelfstudie onderwijs.Deze blijven wij klassikaal aanbieden.

Wij bieden wel deze drie onderwijsvormen in combinatie aan. Zij bestaat uit twee klassikale dagen, en 4 online lesdagen. In eigen tempo kunnen de modules (online en zelfstudie) gevolgd worden, en er zijn contactmomenten met de docent en medecursisten op de klassikale dagen.

Klik hier voor een video over onze opleidingen.

Inhoud van de opleiding

 • Minnelijke en wettelijke schuldhulpverleningstrajecten;
 • Preventie- en vroeg signalering;
 • Communicatie: Motivational Interviewing, Mobility Mentoring;
 • Communicatie: Conflictbemiddeling, de-escalatie technieken en mediation;
 • Budgetcoaching en onderhandelingsvaardigheden;
 • Berekeningen Beslagvrije voet, VtlB en afloscapaciteit
 • De complexiteit van inkomensbepaling en financiële tegemoetkoming regelingen;
 • Schulden posities en uitgavenpatronen vaststellen;
 • Invorderingstrajecten en beslagprocedures;
 • De Wet gemeentelijke schuldhulpverlening;
 • Overige wet- en regelgeving schuldhulpverlening;
 • Stabilisatie instrumenten;
 • Actualiteiten in de schuldhulpverlening;
 • Allegro en basiskennis Wft
 • Examentraining

Locaties

De locaties waar wij trainingen verzorgen zijn onderdeel van het coachhuis. Dit is een landelijke organisatie, die zaalruimtes beschikbaar stelt voor coaching, vergaderingen en beroepsonderwijs. Onze locaties zijn gesitueerd in Hoogeveen, Harderwijk, Leusden, Eemnes, St-Michielsgestel en Leiden.

Ervaring van een cursist

"Zeer praktijkgerichte opleiding. Gedetailleerd worden alle fases uit het schuldhulpverleningsproces gevolgd. Met de mogelijkheid aansluitend praktijkervaring op te doen. Door super motiverende trainers begeleid. Dank je wel!."

Wietske van Buiten-Stavast

Data en locaties 2021

Tijden en opleidingsduur

Aanvangstijden cursusdagen (klassikaal/online)
09.30 - 16.00 uur

Kosten

Klassikaal 10 dagen € 3099 (incl Btw) (€ 2561,16 ex Btw)

Online 4 cursusdagen, zelfstudie + 2 dagen klassikaal € 1449 (incl Btw) (€ 1197,52 ex Btw)

Handboek schuldhulpverlening 2021: 'puzzelen met te weinig stukjes' (312 pagina's) € 37,95 ex. Btw

Wat je krijgt

 • Digitale syllabus actualiteiten,
 • Examen En Verder + certificering
 • Arrangement (koffie, thee, lunch)
 • Detacherings- en stagemogelijkheden
 • Lees ook onze leveringsvoorwaarden

Delen