Schuldhulpverlening + stagemogelijkheden

Onze geaccrediteerde en pragmatische beroepsopleiding schuldhulpverlening leidt op tot professioneel schuldhulpverlener én budgetcoach. In deze 9 daagse opleiding nemen we je mee om alle kennis en vaardigheden tot je te nemen die budgetcoaching en de schuldhulpverlening vereist, en ben je klaar om mensen adequaat te helpen met hun vaak uitzichtloze schuldensituatie in een professionele omgeving.

Werkervaring vergroot de kansen op de arbeidsmarkt in de financiële zorgverlening aanzienlijk. Daarom spannen wij ons tijdens en na afloop van de opleiding optimaal in om je via ons netwerk te begeleiden naar een leerwerkstage, detachering of betaald werk en dat maakt onze opleiding uniek.

Schuldhulpverleners, door ons opgeleid, bieden perspectief en ondersteuning aan mensen om een oplossing te vinden voor hun financiële problemen zonder de rechten van schuldeisers uit het oog te verliezen. Wij benaderen de schuldhulpverlening vanuit het perspectief van communicatie en mediation, omdat conflictbemiddeling een voorname rol speelt in de schuldhulpverlening. Verder worden alle aspecten van de schuldhulpverlening belicht, de juridische kant in de vorm van wet- en regelgeving, de financiële kant in de vorm van het bepalen van inkomens- en vermogensposities en de communicatieve kant in de vorm van uitgavenpatronen en gedragsaspecten.

Maar er is meer. Wij bieden tijdens de opleiding optimaal maatwerk, al gelang de leerbehoefte en optimale flexibiliteit al je een dag verhinderd bent. Na afloop van de cursus is verdere verdieping mogelijk o.a. via onze driedaagse module basisbeschermingsbewind. Met het volgen van deze verdieping kun je als zelfstandig beschermingsbewindvoerder aan de slag of als beschermingsbewindvoerder worden ingehuurd door gemeenten.

Wij bieden de opleiding klassikaal aan of als zelfstudie. De cursus volgt de Nen-8048 normeisen en behandelt alle onderdelen van het Kiwa examen. Er wordt afgesloten met het opleidingsexamen van En Verder en een praktijkopdracht, waarna u een certificering van bekwaamheid schuldhulpverlening ontvangt van ons instituut.

De opleiding duurt ± 3 maanden met gemiddeld 1 dag cursus op een doordeweekse dag. De gemiddelde studietijd bedraagt naast de opleidingsdagen gemiddeld 10-12 uur per week. Lesmateriaal bestaat uit het handboek schuldhulpverlening "puzzelen met te weinig stukjes" (270 pagina's), aangevuld met een syllabus (± 250 pagina's). Als naslagwerk is een wettenbundel schuldhulpverlening als optie.

Je wordt opgeleid door professionele docenten, die je weten te enthousiasmeren, te motiveren en je effectief door de actuele en toegankelijk gemaakte lesstof leiden. Opleidingsdagen zijn levendig en interactief, waarin theorie afgewisseld wordt met video, rollenspellen, intervisie, groepsopdrachten en toetsen.

Zelfstudie

Je kunt de opleiding ook als zelfstudie volgen. Dan volg je 3 klassikale dagen: de dagen communicatie, VtlB (basis) en het verhaalrecht. In eigen tempo kun je dan verder de modules doorlopen met behulp van ons lesmateriaal.

Klik hier voor een video over onze opleidingen.

Inhoud van de opleiding

 • Minnelijke en wettelijke schuldhulpverleningstrajecten;
 • Wet- en regelgeving Schuldhulpverlening, de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening
 • Preventie- en vroeg signalering;
 • Communicatie: Motivational Interviewing, Mobility Mentoring, Stress sensitief werken, psycho-educatie, conflictbemiddeling, de-escalatie technieken;
 • Budgetcoaching en financieel stabilisatie instrumenten;
 • Wet vereenvoudigde Beslagvrije Voet, implicaties en berekeningen afloscapaciteit
 • De complexiteit van inkomensbepaling en financiële tegemoetkoming regelingen;
 • Schulden posities, uitgavenpatronen en vermogensposities bepalen;
 • Invorderings-, verhaalsrecht en beslagprocedures;
 • Veel cases schuldregelingen;
 • Basiskennis Wft
 • Examentraining

Locaties

De locaties waar wij trainingen verzorgen zijn onderdeel van het coachhuis. Dit is een landelijke organisatie, die zaalruimtes beschikbaar stelt voor coaching, vergaderingen en beroepsonderwijs. Onze locaties zijn gesitueerd in Harderwijk, Leusden, Eemnes en Leiden.

Ervaring van een cursist

"Zeer praktijkgerichte opleiding. Gedetailleerd worden alle fases uit het schuldhulpverleningsproces gevolgd. Met de mogelijkheid aansluitend praktijkervaring op te doen. Door super motiverende trainers begeleid. Dank je wel!."

Wietske van Buiten-Stavast

Data en locaties 2023

Vervolgdata cursus:

 • Elke daarop volgende dinsdag m.u.v. vakanties

Tijden en opleidingsduur

Aanvangstijden cursusdagen (klassikaal)
09.30 - 16.30 uur

Kosten

Klassikaal 8 dagen € 3299 (incl Btw) (€ 2726,45 ex Btw), inclusief MC- en praktijkexamen

Zelfstudie 3 cursusdagen klassikaal € 1649 (incl Btw) (€ 1362,81 ex Btw)

Lesmateriaal:

Handboek schuldhulpverlening 2022 € 39,95 ex Btw Syllabus & wettenbundel SHV € 39,95 ex Btw

Wat je krijgt

 • Examen En Verder + certificering
 • Arrangement (koffie, thee, lunch)
 • Aktieve ondersteuning bij leerwerkstages en detachering
 • Lees ook onze leveringsvoorwaarden

Delen